حقوق ثبت اسناد و املاک

  • ۰
  • ۰


📝 برداشت پولی که متعلق به شما نیست چه مجازاتی دارد؟


✏️دادستان عمومی و انقلاب کرج چند وقت پیش اعلام کرد که اسفندماه سال گذشته مبلغ چهار میلیارد تومان از باب مطالبات یکی از پیمانکاران شهرداری کرج به اشتباه به حساب یک پیمانکار دیگر واریز شده است. این پیمانکار پس از اطلاع از واریز چنین مبلغی به قید فوریت پول را از حساب خود خارج و حسابش را خالی کرده است.

✏️به گفته دادستان کرج این فرد که از استرداد پول‌ها خودداری کرده بود روانه زندان شده است. اما قانون در این باره چه می‌گوید؟ آیا برداشت پولی که متعلق به ما نیست ولی به حساب بانکی ما واریز شده جرم است؟

اگر چنانچه اشتباهاً به حساب شخصی مبلغی واریز شود و صاحب حساب با اطلاع از اینکه مبلغ مذکور مال خودش نیست، از آن استفاده کند و به صاحب آن مسترد ننماید آیا عمل مجرمانه‌ای مرتکب شده است؟

برای این مسأله ماده 301 قانون مدنی بیان می‌دارد: «ﮐﺴﯽ ﮐﻪ ﻋﻤﺪاً ﯾﺎ اﺷﺘﺒﺎﻫﺎً ﭼﯿﺰی را ﮐﻪ ﻣﺴﺘﺤﻖ ﻧﺒﻮده اﺳﺖ درﯾﺎﻓﺖ ﮐﻨﺪ ﻣﻠﺰم اﺳﺖ ﮐﻪ آن را ﺑﻪ ﻣﺎﻟﮏ ﺗﺴﻠﯿﻢ ﮐﻨﺪ».همچنین ماده 303 همین قانون عنوان می‌دارد: «ﮐﺴﯽ ﮐﻪ ﻣﺎﻟﯽ را ﻣِﻦ ﻏﯿﺮ ﺣﻖ، درﯾﺎﻓﺖ ﮐﺮده اﺳﺖ ﺿﺎﻣﻦ ﻋﯿﻦ و ﻣﻨﺎﻓﻊ آن اﺳﺖ اﻋﻢ از اﯾﻦ ﮐﻪ ﺑﻪ ﻋﺪم اﺳﺘﺤﻘﺎق ﺧﻮد ﻋﺎﻟﻢ ﺑﺎﺷﺪ ﯾﺎ ﺟﺎﻫﻞ».


 ✏️بهمن کشاورز : عنوان مجرمانه قائل شدن برای چنین موضوعی مقداری دشوار است. بر اساس ماده 301 قانون مدنی، شخصی که مالی را اشتباهاً دریافت کرده باشد مکلف به استرداد آن است.

در این باره دو فرض وجود دارد:

✏️در فرض نخست اگر شخصی که مبلغ را دریافت کرده است متوجه نشود و شخص واریز کننده نیز پیگیر ماجرا نشود، در این صورت هیچ اتفاقی نخواهد افتاد .

✏️فرض دوم این است که از شخصی که مال را دریافت کرده، مطالبه شود و او پس ندهد. در این صورت احتمال عنوان خیانت در امانت مطرح است هرچند نمی‌توان با قاطعیت در این زمینه سخن گفت.


 امروزه سیستم بانکی به این صورت است که به صورت اتوماتیک مبلغی را که به صورت اشتباهی به حساب شخصی واریز شده، بر می گرداند و عملا نیازی به درخواست از سوی شخص واریز کننده نیست.


عنوان «ایفای ناروا» برای شخصی که پس از اطلاع مبلغ را مسترد نکند، درست نیست . زیرا این عنوان، وصف کیفری ندارد. از آن لحظه‌ای که شخص می‌فهمد پولی که به حسابش واریز شده متعلق به او نبوده است، باید مبلغ را مسترد کند.

برخی مواقع رخ می‌دهد که این شخص مبلغ را خرج کرده و نمی‌تواند مبلغ مورد نظر را بازگرداند، در این صورت به احتمال زیاد امکان طرح عنوان کیفری برای این شخص وجود دارد و به نظر می‌رسد عنوان خیانت در امانت مطرح باشد.

بهمن کشاورز 

  • ۹۷/۰۲/۰۱
  • مهدی میرشکار(کارشناس ارشد حقوق ثبت اسنادواملاک)تاسیس و

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی